- Casa din Home Alone a fost vândută chiar în preajma sărbătorilor
- Marcel Ciolacu explică zborurile private: „Am plătit din banii mei personali, nu din bani publici”
- Crăciunul: Istorie, Tradiții și Semnificații Profunde
- Nicușor Dan: „Să facem ce știm că trebuia făcut de 35 de ani”
- Atac masiv asupra Ucrainei în ziua de Crăciun
LSO Live, Valery Gergiev – Balakirev/Russia și Rachmaninov/Simfonia nr. 3
Sâmbătă seara, de la ora 20:00, în cadrul LSO Live vă propunem o întâlnire cu Valery Gergiev și London Symphony Orchestra. Vom asculta Balakirev lucrarea Russia și Rachmaninov Simfonia nr. 3.
Valery Gergiev a absolvit Conservatorul de Stat din Leningrad „Rimsky-Korsakov”, avându-l ca profesor la simfonie pe Ilya Musin. La 23 de ani a câştigat Competiţia de Dirijat de la Berlin „Herbert von Karajan” şi, cât încă era student la Conservator, a fost invitat să se alăture Teatrului Kirov (acum Mariinsky). La 25 de ani, Valery Gergiev a fost numit Director Artistic al Operei, iar din 1996 a devenit Director Artistic şi General al Teatrului Mariinsky.
La Teatrul Mariinsky, Gergiev a înlesnit apariţia foarte multor solişti apreciaţi la nivel mondial. Sub îndrumarea sa, repertoriul de operă şi balet al Teatrului s-a extins semnificativ. Astăzi cuprinde o gamă largă de lucrări din secolele XVIII – XX, de la capodopere clasice la compoziţii contemporane.
Punctele de referinţă ale carierei sale includ montarea tuturor operelor de Prokofiev şi Şostakovici la Teatrul Mariinsky, ca şi a operelor lui Wagner (Lohengrin, Parsifal, Olandezul Zburător şi Tristan şi Isolda) pe scena din Sankt Petersburg. Pentru prima dată în istoria teatrului rusesc, Gergiev a pus în scenă tetralogia wagneriană Inelul Nibelungilor în germană (2003), având premiera vest-europeană la Baden-Baden (2004), aclamată de presa germană ca un adevărat eveniment istoric în istoria muzicii. În iunie 2005, Inelul Nibelungilor a fost pus în scenă cu mare succes la Moscova, iar mai târziu în Coreea de Sud şi Japonia. În sezonul 2006–2007, tetralogia wagneriană a fost interpretată şi în SUA, Marea Britanie şi Spania. În 2009 Gergiev a coordonat producţia internaţională a operei lui Berlioz, Les Troyens.
Gergiev a înfiinţat Festivaluri internaţionale cum ar fi Gergiev Festival (Olanda), Festivalul de Paşti din Moscova şi Stelele Nopţilor Albe (Sankt Petersburg), pe care publicaţia austriacă Festspiele Magazin l-a inclus în topul celor mai bune zece festivaluri din lume.
Mulţumită eforturilor maestrului, Sala de Concert a fost construită în 2006, fapt ce a lărgit în mod semnificativ posibilităţile repertoriale ale instituţiei şi orchestrei. Acest copleşitor complex de teatru şi concert se remarcă prin acustica sa extraordinară. La Sala de Concert a Teatrului Mariinsky nu se interpretează doar opere şi programe filarmonice, ci se fac şi înregistrări sub egida mărcii Mariinsky, creată la iniţiativa lui Valery Gergiev în 2009. În mai puţin de un an, marca Mariinsky a lansat cinci discuri. În 2010, înregistrarea operei Nasul de Şostakovici (prima sub această marcă) a obţinut premiul MIDEM Classical.
Maestrul dedică mare atenţie programelor pentru copii şi tineri şi a reluat practica de a oferi reduceri pentru grupuri, dar şi concerte gratis pentru studenţi.
Valery Gergiev e foarte cunoscut pentru atitudinea sa activă în privinţa apărării idealurilor umane. Maestrul a iniţiat o serie de concerte caritabile „Beslan: Muzică pentru Viaţă” ţinute la New York, Paris, Londra, Tokyo, Roma şi Moscova. În august 2008, maestrul a dirijat un concert Recviem în faţa ruinelor Clădirii Guvernului din Ossetia de Sud în Tskhinval.
Din 2007 Valery Gergiev e Dirijor Principal al Orchestrei Simfonice din Londra şi mai colaborează cu Filarmonica din Viena, Orchestra Scala din Milano şi Orchestra Simfonică din Rotterdam.
Valery Gergiev, Director Artistic şi General al Teatrului Mariinsky, este unul dintre cei mai de seamă dirijori din lume şi deţinătorul a numeroase distincţii şi premii. Acestea includ titlul de Artistul Popular al Rusiei (1996), Premiul de Stat al Rusiei (1994 şi 1999), Bundestverdienstkreuz al Germaniei, clasa întâi, „Pentru Servicii”, Grand’ufficiale dell’Ordine al merito al Italiei, Ordinul Artelor şi Literelor al Franţei, Cavaler al Ordinului Leului Olandez, Ordinul Soarelui-Răsare în Japonia, titlul onorific UNESCO Artist of the World şi Polar Music Prize din partea Academiei Regale de Muzică din Suedia. În decembrie 2008 Orchestra Teatrului Mariinsky, sub conducerea lui Valery Gergiev a fost inclusă într-un top al celor mai bune douăzeci de ansambluri ale lumii, publicat de magazinul Gramophone. Dintre cele trei orchestre ruseşti prezente în listă, Mariinsky a fost cea mai sus clasată. Una dintre cele mai recente distincţii ale maestrului a fost aceea de Dirijorul Anului (2009) primită din partea Societăţii Regale de Muzică a Marii Britanii.
[ps_audioplayer name=”lso-live-editia-4″]